Breskvice

Breskvice

Kolači bez kojih ne prolazi ni jedan Božić 🎄. Malo su „pipljavi“ 😁 , puno je tu posla, ali zato uvijek iznova izvuku  osmijeh i zadovoljstvo. Ništa više neću pričati o njima jer se već sve zna, samo ću zavrnuti rukave i krenuti 🍑…

Tijesto:

1 kg+25 dkg glatkog brašna
4 dcl šećera
1,5 dcl mlijeka
3 dcl ulja
4 veća jaja ili 5 manja
2 vanilin šećera
2 praška za pecivo

Priprema:

Od svih sastojaka (za početak stavite 1 kg brašna, pa prema potrebi ukoliko je pre mekano za raditi kuglice dodavati još), zamijesiti glatko tijesto. Ne treba odstajati, možete odmah raditi male kuglice. Dobro ih izradite između dlanova da vam budu što glađe, kako vam ne bi pucale prilikom pečenja. Pecite ih na papiru za pečenje na 180C nekih 10-12 minuta. Sve ovisi o veličini kolačića. Imajte na umu da će prilikom pečenja narasti. Kad su pečeni ,ohladite ih i hladne izdubite pomoću malog nožića. Mrvice sačuvajte za fil .

Fil:

Mrvice od kuglica
35 dkg marmelade (najbolje od marelice)
Rum (kak vas prosi 😁)

Priprema:

U mrvice dodajte marmeladu i rum. Spojite u smjesu kojom punite sve polovice breskvica. Ruma dodajete prema vašem ukusu, koliko želite da ga osjetite 😉. Dodavajte pomalo kako ne bi pretjerali. Također, ako stavite više marmelade, trebat će vam manje ruma. Smjesa vam ne smije biti premekana, a ni pretvrda. Zajedno zalijepite dvije po dvije polovice.

Ostalo:

Ekstrat od jagode i breskve
Kristal šećer

Priprema:

Gotove breskvice umačite u vodom razrijeđeni ekstrat, malo crveni ,malo naranđasti. Ili možete samo crveni, kako želite. Ostavite kratko sa strane da se ocijede, pa ih uvaljajte u kristal šećer. Neka se osuše na zraku, a onda ih možete spremiti u kutije. I naravno, uživajte u njima 😊.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)