Šamrole

Šamrole

Danas su na redu Šamrole. Za početak priznanje – nikad ih nisam sama pekla. I ove na slici nisu moje nego mamine. Ako mene pitate 😊 nitko ih ne radi tako dobro kao moja mama. A napravila ih je mali milijun sigurno. Znači ona uvijek, ali uvijek tijesto radi sama. U životu nije kupila gotovo lisnato tijesto. Najbolje su baš zbog tijesta, jer je domaće i fino i jer ih uspijeva napraviti tanke, pa su ujedno zbog toga i jako prhke. I uvijek ih puni šamom od bjelanjaka, nikad raznim kremama, jer to inače ne bi bile prave Šamrole. A ja u ulozi njenog pomoćnika učim . Pokušavam naučiti i realno, toliko sam puta sudjelovala u izradi istih, da bi trebala već znati ih raditi 😁. I vjerojatno bi znala, ali dok je mama tu, a ona ih radi najbolje 😉 , nekako su mi njene ipak slađe 😊🥰.

Lisnato tijesto:

20 dkg glatkog brašna
1 jaje
10 žlica hladne vode

Priprema:

Od brašna, jaja i vode zamijesite glatko tijesto. Ukoliko vam se čini tvrdo slobodno dodajte još žlicu vode. Tijesto vam mora na dodir biti mekano poput onog za pizzu. Ostavite ga da odmara 30 minuta. Nakon toga ga razvaljajte najtanje koliko ide i premažite ga prvim dijelom premaza. Sad zamislite da to tijesto ima tri reda. Preklopite prvi red preko drugog, pa treći red opet preko drugog. Sad zamislite da taj red tijesta ima tri pravokutnika. Prvo preklopite lijevi na srednji, a onda još desni preko srednjeg 😁. Eto ništa lakše 😉. Ostavite ga da odmara na sobnoj temperaturi 30 minuta. Nakon toga ga razvaljajte i premažite drugim dijelom premaza. Ponovite preklapanje, pa neka opet počiva 30 minuta. I na kraju još jednom ponovite cijeli postupak kako bi potrošili i treći dio premaza. Ostavite tijesto nek počiva 30 minuta i nakon toga krećemo u izradu šamrola. Tijesto podijelite na dva dijela kako bi lakše njime baratali. Razvaljajte ga na najtanje koliko možete i narežite ga na trakice široke 2-3 cm. Svaku trakicu omotajte oko kalupa i pecite na 180C nekoliko minuta. Kad primijetite da su dobili zlatnu boju vadite ih van. Odmah vruće, jako pažljivo jer su poprilično prhke, ali i vruće 😲 maknite ih s kalupa dolje. Kad se ohlade punite ih šamom od bjelanjaka. Od ove smijese tijesta dođe vam oko 60 komada. Ukoliko ne želite odmah sve iskoristiti slobodno polovinu tijesta stavite u vrećicu i stavite u zamrzivač.

Premaz za tijesto:

1 margarin
10 dkg brašna

Priprema:

Margarin i brašno dobro izradite u glatki premaz. To možete napraviti vilicom ili još lakše mikserom. Premaz podijelite na tri dijela.

Šam:

9 bjelanjka
27 žlica kristal šećera
žličica limunovog soka

Priprema:

Bjelanjke i šećer miksajte na pari dok ne dobijete glatki, sjajni šam. Pri kraju miksanja dodajte limunov sok. Maknite s pare i pomoću slastičarske vrećice punite rolice. Na kraju ih posipajte šećerom u prahu. I to je to, uživajte ;😉😊!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)