Orehovi meseci

Orehovi meseci

Jedan od najstarijih kolača koji sigurno svi pamtite iz svog djetinjstva. Fini, sočni orehov biskvit i hrskava krema od žumanjaka i šećera. Toliko jednostavan, a u isto vrijeme toliko poseban. Mama ga uvijek reže u polumjesece, a ja brzinski na kvadratiće 😊. Danas, specijalno za ovu priliku, za slikanje zamolila sam mamu da ga nareže na svoj način, jer ona to radi najbolje 😉.

Biskvit:

14 dkg šećera
14 dkg margarina
14 dkg oraha
10 dkg brašna
4 bjelanjka

4 žumanjaka
14 dkg šećera

Priprema:

Pjenasto izmiješajte šećer i margarin, pa dodajte mljevene orahe i brašno. Promiješajte. Posebno od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg pa dodajte u smjesu od oraha. Promiješajte lopaticom, pa smjesu izlijte u lim veličine 20×30 cm i pecite na 180C oko 20-25 minuta. Biskvit se ne smije do kraja ispeći. Mora biti pečen, ono, skoro na ¾. Biskvit izvadite iz pećnice i prelijte smjesom žumanjaka i šećera koje ste prethodno pjenasto izmiješali. Kolač vratite natrag u pećnicu na još nekih 10-15 minuta dok se krema od žumanjaka ne osuši i ne bude hrskava na dodir.

Glazura:

7 dkg margarina
7 dkg kristal šećera
7 dkg mljevenih oraha

Priprema:

Kad kolač izvadite iz pećnice, odmah preko vrućeg kolača premažite margarin i to obilno. Pređite margarinom nekoliko puta preko kreme, pa tek onda posipajte cijeli kolač mješavinom oraha i šećera. Ostavite ga da se ohladi , pa ga narežite okruglim kalupom u male polumjesece. I naravno, uživajte u njemu 😊😉.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)