Međimurska gibanica

Međimurska gibanica

Danas  Vam predstavljam recept za Međimursku gibanicu za koju ste već sigurno svi čuli. Mnogi je miješaju s Prekmurskom gibanicom koja joj je, pa poprilično slična. No, Međimurska gibanica je samo jedna i jedina i prava je bomba među desertima. Radi se s domaćim korama, no ja je eto radim sa kupovnim 🙈🙊 . Tako mi je puno brže i jednostavnije, ali jednom dok budem u penziji 😄😄 onda ću napraviti domaće kore…valjda 😀. Uglavnom, i Vama svakako preporučujem kupovne kore, jer su odlična zamjena bar što se gibanice tiče. Gibanica se sastoji od 4 različita nadjeva, iako se to meni na slici baš i ne vidi 🤭. Naime, objasnit ću o čemu se radi. U originalu slojevi idu redom: mak, sir, orasi i jabuke. Orasi idu suhi, kora koja ide na njih se vilicom probocka i gore idu jabuke koje se ne cijede, jer im je funkcija da puste sok koji kroz koru natopi suhe orahe, pa oni budu fini, sočni. Kako su orasi i jabuke sličnih boja, a kora se sljubila sa nadjevima , razlika između ta dva sloja se baš i ne vidi previše. No okusi su fantastični. Upravo iz tog razloga mnoge domaćice promijene raspored nadjeva, pa recimo orahe stave između sira i maka. Tada se slojevi ljepše vide, ali rekle bi stare Međimurke i kuharice, to onda nije to 😉. Ja je tako radim već godinama, jer mi je bitan okus i da je to-to, kak mora biti. A ljepota je i tako u očima promatrača 😉. Za kraj ću još samo reći da nije toliko komplicirano koliko izgleda, tako da, samo naprijed!!

Sastojci:

Gotove kore za savijače

Prvi nadjev:

10 dkg mljevenog maka
10 dkg šećera
1 vanilin šećer
0,5 dcl vrućeg mlijeka

Priprema:

Za početak namažite uljem lim veličine 30×40 cm. Stavite prvu koru (koju presavinete na pola (ili kako vas već vaš lim „prosi“) .Premažite je uljem. U zdjelici promiješajte mak i oba šećera ,pa prelijte vrućim mlijekom. Ako vam mak bude izgledao suho, slobodno dodajte još malo mlijeka. Nadjev rasporedite po  kori. Na mak stavite novu koru i premažite je uljem.

Drugi nadjev:

50 dkg svježeg sira
10 dkg šećera
1 vanilin šećer
1 jaje

Priprema:

Sve sastojke stavite u zdjelu i žlicom dobro promiješajte da se sastojci povežu. Nadjev rasporedite po kori. Na nadjev od sira ponovno stavite koru i premažite je uljem.

Treći nadjev:

10 dkg mljevenih oraha
10 dkg šećera
1 vanilin šećer

Priprema:

Sastojke promiješajte i rasporedite po kori . Na orahe dodajte novu koru i dobro je cijelu probockajte vilicom. Jabuke će pustiti sok koji će natopiti suhe orahe 😉.

Četvrti nadjev:

5 većih jabuka
5 žlica šećera
1 vanilin šećer
Pola male žličice mljevenog cimeta

Priprema:

Jabuke ogulite i naribajte. Ni za živu glavu ih nemojte cijediti 😄. Dodajte oba šećera i cimet i žlicom promiješajte. Nadjev rasporedite po kori. Gore stavite zadnju koru koju premažete kiselim vrhnjem ,a možete i vrhnjem za kuhanje. Kako želite. Gibanicu pecite na 180C nekih 45-60 minuta. Kad je pečena posipajte je mljevenim šećerom. Poslužiti je možete toplu ili hladnu. Meni je odlična na oba načina 😉. Uživajte 🥰

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)