Macarons

Macarons

Macaronsi, kolačići koje, pa većinom svi vole. Najviše moja kćer 😉 Isprobala sam nekoliko recepta sve dok nisam našla onaj najbolji. Kad sam ih prvi put pekla nisu mi uspjeli. Nisu ni ličili na macarone, sliku na žalost nemam, jer je to bilo prije nekoliko godina, uglavnom, ispucali su mi svi do jednog, ali su svejedno bili fini i naravno da smo ih pojeli. Pokušaj drugi je bio malo bolji, treći još bolji i tako sam ih naučila raditi da budu ko sa slike. Nisam odustala od njih, pa nemojte ni Vi ako Vam ne uspiju iz prve.😁

Sastojci:

90 g bjelanjka (otprilike 3 jaja , ovisi o veličini)
110 g badema
156 g šećera u prahu
74 g kristal šećera

Priprema:

Bjelanjke odvojite i ostavite ih 24 sata vani na sobnoj temperaturi prije nego ih planirate raditi. Mikserom miješajte bjelanjke i kad se počnu pjeniti dodajte malo kristal šećera. Količina kristal šećera je mala, ali je morate dodavati u tri navrata. Razmak između dodavanja šećera je kratak, samo kratko promiksajte. Snijeg miksate dok ne postane onako, sjajan, ne smije biti premekan i ne pretvrd. Posebno u drugoj zdjeli promiješajte bademe i šećer u prahu. Bademi moraju biti fino mljeveni ili može biti i bademovo brašno. Ja osobno koristim mljevene bademe i odlični su mi. Postepeno, isto u tri navrata dodajete bademe sa šećerom u snijeg koji ste izmiksali i LAGANO ručno sa silikonskom lopaticom miješate smjesu dok ne dobijete gustoću kao za lava kolač.Znači kad vam sa lopatice padne smjesa dolje ne smije ostati vrh u zraku, mora se stopiti.Prilikom tog mješanja ja stavljam boje. Možete koristiti gel boje, boje u prahu, ekstrat, tekuće boje…izbor je veliki…međutim imajte na umu da će vam tekuće boje i ekstrati dodatno razrijediti smjesu pa budite oprezni kod dodavanja istih. Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu sa okruglim otvorom i istiskujte malu količinu smjese na papir za pečenje. Ostavite ih da se suše na zraku toliko dugo dok kad ih prstom dotaknete ne smije vam se ništa zalijepiti. Vrijeme sušenja ovisi o temperaturi u prostoriji  ali računajte na oko 40-50 minuta. Mjehurići koji će vam se pojaviti na kolačima jednostavno probušite sa čačkalicom. Zagrijte pečnicu na 150 C i pecite oko 15 minuta. Prilikom pečenja ih nemojte otvarati tako dugo dok se ne formira prsten oko njih. Kasnije ih slobodno provjerite da li su pečeni, jer pečnice su različite i morat ćete sami skužiti kad ćete ih izvaditi. Kad ih izvadite dobro ih ohladite prije nego ćete ih skidati sa papira.     

Sastojci za kremu:

5 dcl slatkog vrhnja
20 dkg tamne čokolade

Priprema:

Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, maknite sa vatre i dodajte čokoladu. Mješajte dok se čokolada ne istopi, dobro ohladite i hladnu izmiksajte da dobijete malo pjenastiju i laganiju kremu. Spajajte dva po dva macarona kojom god tehnikom želite. Možete namazati nožem, sa špricom, Vama na izbor. Ostavite ih u plastičnoj kutiji u frižideru bar 2-3 sata (najbolje kroz noć, ali ko će to dočekat) da omekšaju i Vaši macaroni su tu. Uživajte u njima!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)